l’ Ohm trail

Wat zou je denken van de beklimming van de puist van de Provence,de mythische Mont Ventoux? 21,2 km lang aan een gemiddeld stijgingspercentage van 7,5%.
En van bocht 7, de Hollandse bocht, en alle andere haarspeldbochten van Alpe d’Huez? 13,8km lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,9%.
Met de fiets? Nee hoor, deze keer opteer ik voor trail shoes.
Combineer deze 2 beklimmingen en je komt aan de afstand van mijn eerste Ohm trail! Exact 35km. Over de stijgingspercentages hebben we het nog later in dit relaas.
Rewind…
Nieuwe uitdaging nodig. Iets om naar toe te leven. Gericht(er) te gaan trainen. Iets in de natuur. Lopen. Avontuur. Nieuwe horizonten verkennen. Grenzen verleggen. Toerist in eigen land.
Na wat surfen kom je dan opeens terecht bij ‘Ohm trail’. In onze eigen Belgische Ardennen, met start in Aywaille, geboorteplaats van Philippe Gilbert. Op de site een lieflijk ogend filmpje van keuvelende mensen. Heuveltje op, heuveltje af, beekje doorwaden, stukje wandelen, babbeltje doen aan de ravito, … the hardest trail of Belgium? Echt?
Inschrijven voor de 36km, lijkt me een strak plan. De voorbereiding kan beginnen.
Al na enkele heuvelachtige trainingen – of wat wij als Hallenaren daaronder verstaan- realiseerde ik me dat 1880 hoogtemeters bij elkaar sprokkelen geen sinecure zou worden. Lachwekkend – maar eveneens demoraliserend – waren dan ook de gegevens van Strava na mijn langste training, eentje van 36km. Amper 400hm. Afstand: check. Maar waar ga ik die resterende 1480 hoogtemeters vinden? En vooral: hoe in godsnaam krijgen ze daar 1880hm bij elkaar op die afstand?
Stof genoeg om over na te denken op zaterdagavond 1 juni op het zonnig terras van de plaatselijke brasserie in Theux in gezelschap van mister trail himself, Patrick Verstraete. Zoals het alle goede tradities betaamt met het bijhorende gerstenat.
‘We zien wel, Wouter. Geen richttijd in je hoofd steken. Genieten van de landschappen. Rustig bijtanken aan de ravito’s. Dit is geen wedstrijd.’
Na afscheid genomen te hebben van onze immer sympathieke gastvrouw van de Airbnb, begeven we ons naar de zonovergoten startplaats aan het voetbalterrein van Aywaille. Voor wat beloofde een snikhete beproeving te worden…
Om 10u staan we gepakt en gezakt – men neme dit letterlijk- aan de start in het gezelschap van 486 andere levensgenieters voor de 36km.
Dit meen je niet! – Hoe geraken we hier boven? – Dit is dus de befaamde Ninglinspo. – Vul je Camelbak en drink wat cola. – Hé wacht even, dit is te mooi om zomaar aan voorbij te gaan. Tijd voor een foto. – Opnieuw een Strava-segment. Deze keer eentje van 28% – Let op, de rotsen zijn glad. – Loop maar door de rivier, dat geeft wat afkoeling. – Die fameuze stokken, ik had ze nu toch graag gebruikt. – Waarom moet het nu net vandaag 30 graden zijn? – Komen we hier echt nog eens terug? – 30%. Is dit dan de steilste beklimming van de dag? – Hier was ik niet op voorzien.
Beeldmateriaal om deze uitspraken te kaderen: https://www.youtube.com/watch?v=60iCypV0SHc
Tussen minuut 7 en minuut 29 geniet u mee van de betoverende landshappen van de Ohm trail.
Bij de eindbevoorrading na 5u en 12min staat er één zaak buiten kijf: Ohm, the hardest trail of Belgium! Geen letter hiervan is gelogen. Afzien en genieten hebben nog nooit zo dicht bij elkaar gelegen als vandaag.
Platte rust in een ijskoude, snel stromende Amblève. Een betere massage hadden de organisatoren niet kunnen bedenken. Al kwamen de sloten water, de bekertjes cola, een handvol gummies, een dampende pastabeker en de verkoelende schaduw ook van pas.
Een volgende editie? Ik weet het niet. Echt niet. Maar één ding weet ik wel: Ohm, je was fantastisch!

Sta me toe om nog een dankwoordje te richten aan mijn fantastische ‘compagnon de route’. Merci Patte!
Uw verslaggever van dienst. Wouter.

Ondanks dat deze trail niet gecatalogeerd stond onder de noemer ‘wedstrijd’, was er weldegelijk een winnaar, die na 3u12 de eindmeet overschreed. De laatste finisher deed er maar liefst 9u38min over. Maar liefst 83 deelnemers moesten de strijd –en dat was het wel degelijk- staken. Wij werden respectievelijk 142ste en 143ste van de 489 trailers.
http://eventstrail.be/nl/classements-2019/

thumbnail_IMG_20190602_160610840_HDR-4.jpg IMG-20190602-WA0043-3.jpg IMG-20190602-WA0038-2.jpg IMG-20190602-WA0022-1.jpg thumbnail_IMG_20190602_170010705-0.jpg