Het duo-verslag van de trail langs ‘les deux-ourthes’: de Trail des Fantômes

Omdat het aantal wedstrijden – en dus ook het aantal verslagen – door de coronacrisis zeer beperkt was dit jaar, trakteren we u op een waar dubbelverslag met Tim Eker en Matthias Van Baelen als hoofdrolspelers en verslaggevers! Want gelukkig sneuvelde niet elke wedstrijd deze zomer en vond Sportevents een manier om de ‘Trail des Fantômes’ alsnog te organiseren. Concreet kon je tussen half juli en half augustus zelf kiezen wanneer je wilde lopen en om hoelaat je wenste te starten. Beiden kozen we op voorhand een willekeurige vrijdag, Tim koos 31 juli en Matthias 7 augustus. Wisten wij veel dat beide vrijdagen de geschiedenisboeken zouden ingaan als warmste dagen in België ooit. De opdracht was duidelijk: 42 loodzware kilometers over een prachtig parcours langs de oevers van de Ourthe met onderweg een slordige 2130 hoogtemeters.

Op 31 juli om 9u start Tim. Dit is zijn relaas: “Spijtig genoeg was vroeger starten dan nog organisatorisch onmogelijk 😊: ik had er na een paar weken van hoogtemeters trainen echt wel zin in maar toch ook wel wat benauwd van wat komen zou, gegrond zou achteraf wel blijken… ik had met 3 loopvrienden de deal gemaakt dat we zouden samenblijven tot het einde wat het er niet altijd gemakkelijk op maakte.

De 1e had al eens een slecht moment wanneer de andere dan net door boter liep en omgekeerd…
Na 20km was ik even helemaal weg , te veel drinken kan naar het schijnt ook, zo weten we dat ook weer… een paar km later was dit ook weer over en konden we weer vlotter lopen, stappen, kruipen etc… na 26 km had ik een boomwortel niet gezien en was het even slikken, 2 blauwe tenen en 1 gebroken teen was mijn deel (gelukkig niet de schoenen uitgedaan voor het einde van de trail), van daar ging het zeker in de afdalingen zeer moeilijk want de pijn mocht er wel zijn. 1 voordeel, de pijn van opkomende krampen was ik toen al vergeten.

Bij km 31 een welgekomen bevoorrading waar er een andere, die ons 5 km eerder voorbij gevlogen was, helemaal uitgeput moet opgeven… Met goede moed de laatste 10 km tegemoet, wisten wij veel wat er nog aan zat te komen, zag er niet veel zwaarder uit dan de voorbije 31km maar amai, wat er nog komen moest was zeer zwaar.
Lopen werd al maar moeilijker voor alle vier dus besliste we door te stappen op de meeste stukken zodat we zeker aankwamen…

Dan komt de eerste verlossing: nog 5km!! Yes we zijn er bijna, 20 minuten later een bergop van bijna 1km opgekropen nog 4km te gaan (wat gaat dit traag ☹) … Dan wat later nog 1km YESYESYES !!! nog 9 à 10 min en we zijn er… 900 meter later steken we de Ourthe over op naar de finish dus die dan 100m verder zou moeten liggen, maar neen de finish was nog 400 meter verder, 400 meter bergop nog ff langst koorden etc, dat was er echt te veel aan 😊

Al lang blij dat we alle vier de finish hebben gehaald, de 1e al meer uitgeput dan de andere maar alle vier fier op onze prestatie op naar de vrouwen en kinderen die ons de hele dag aangemoedigd hebben vanop afstand en dichtbij bij wijze van bevoorrading, wat een schatjes!

Achteraf aan Matthias wat feedback gegeven maar bewust wat info achter gehouden zodat hij nog gemotiveerd genoeg was om eraan te beginnen 😊”

Op 7 augustus was het de beurt aan Matthias. Zijn verslag leest als volgt: “Omwille van de hitte werd het mogelijke vertrekuur vervroegd naar 8u, waar ik dankbaar gebruik van maakte. De laatste weken had ik veel hoogtemeters gelopen – waaronder een groot aantal van de plaatselijke klimmetjes, maar ook enkele pittige trainingen in midden-Frankrijk – goed voor een totaal van 5500 hoogtemeters in juli. Toch konden de meeste beklimmingen beter aan een stevig tempo opgewandeld worden dan de benen op te blazen in een poging tot lopen. Tijdens de eerste kilometers was het zoeken naar het juiste ritme aangezien dit soort wedstrijden nieuw is voor mij. Na een kleine 15km passeerden we de Barrage van Nisramont, een punt van herkenning. Tijdens een H3O weekend enkele jaren geleden kwamen we hier al eens wandelen om de kater te bedwingen. Op enkele punten onderweg vond Carolien een mogelijkheid om te supporteren. Zo werd het telkens uitkijken naar de vooraf afgesproken plaatsen.

Na de enige bevoorrading (op 31km) dienden de laatste kilometers zich aan. Tim had hier dus op voorhand over gezegd: “het is beter om hier nog wat over te houden”. Hij had waarschijnlijk niet meer info gegeven om mij niet ongerust te maken. Want die laatste kilometers bleken enorm technisch met rotsige paadjes en zeer steile beklimmingen en afdalingen, waar touwen welkom waren om je letterlijk omhoog te hijsen of af te dalen. Hier en daar kwam ik nog een medeloper tegen, al dan niet met de nodige grimassen of spierkrampen. Net voor de laatste kilometers nog even door de Ourthe… van een zalige afkoeling gesproken. Na 5u11 kwam ik over de finish voor een tweede plaats in het dagklassement en een voorlopige 19e plaats overall (op 382 deelnemers).”

Het blijft toch een vreemd gegeven, zo’n wedstrijd in coronatijden. Samen een wedstrijd doen, maar toch op een andere dag lopen, een mondmasker dragen tot aan de start, weinig deelnemers onderweg en geen supporters aan de kant. Ook de finish was vreemd, aangezien er buiten een mat voor de timing niets voorzien was wat een beetje een anticlimax was na de zware inspanning. Gelukkig konden zowel Tim als mezelf rekenen op onze eigen supporters die hier en daar een welgekomen ondersteuning gaven.

Nog voor de anekdote, de voorlopige winnaar (we zouden het zeer straf vinden moest die tijd nog verbeterd worden) verbeterde op 5 augustus de toenmalige toptijd van 4u04 met ongeveer een halfuur, goed voor een fenomenale chrono van 3:35:11. De organisatie wist ons te vertellen dat hij dit snel nog even deed na een dag werken (hij vertrok rond 14u). Dat hij als lokale atleet de streek als geen ander kende en dat hij een stevige sportieve voorgeschiedenis heeft (o.a. voormalig Belgisch kampioen mountainbiken) zal niemand verbazen. Toch is dit een ongelofelijk straffe prestatie op dit parcours.

Wie zelf eens een poging om de trailrunner in zich boven te halen en om die 3u35 te verbreken, de Trail des Fantômes vindt in principe plaats midden-augustus. Wie weet welke formule wordt het volgend jaar.

WhatsApp-Image-2020-08-09-at-12.42.58-3.jpeg WhatsApp-Image-2020-08-11-at-10.47.54-2.jpeg WhatsApp-Image-2020-08-09-at-12.42.59-1.jpeg WhatsApp-Image-2020-08-11-at-15.43.10-0.jpeg