H3O deelname aan Relais Givrés 2020: Een beetje afzien kan geen kwaad …

Zaterdag 18 januari stond H3O met 3 ploegen klaar voor de start van de Relais Givrés, een aflossingsloop met 4 lopers, met een afsluitende loop per team over een totale afstand van 44 km.
Drie H3O ploegen met heel wat nieuwe gezichten. Voor de wedstrijd werd daarom druk naar H3O wedstrijdtruitjes gehengeld. Een ideale wedstrijd trouwens om op de namen van de nieuwkomers een gezicht te kleven.
– Lies Vanobbergen
– Jan D’hoedt
– Janke Tierens
– Maarten Vandekerckhove
– Matthias Van Baelen

– Hannelore Caspers
– Kjell Bosmans
– Jan-Willem Verhaegen
– Johan Thys
– Tom Devuyst

– Nathalie Krevnak
– Patrick Verstraete
– Hans Simillion
– Glen Raeymaekers
– Benoit Gerné

Een geslaagde editie en daarom vroeg Matthias om een verslagje te schrijven voor de H3O website. Omdat de beste H3O verslagschrijver (Gerd Glorieux) in een diepe winterslaap verzonken was, besloot ik om de pen (heu klavier) op te nemen. De nieuwjaarsreceptie volgende zaterdag was een mooie motivatie, omdat ik dan ongetwijfeld schouderklopjes zou krijgen …
Om 10u25 stipt was afgesproken op de carpoolparking tegenover de Zeb aan de Nijvelsesteenweg. Toen ik om 10u30 de parking opdraaide was er niemand van H3O te bespeuren en dacht ik dat mijn teamgenoten al vertrokken waren. Onmiddellijk een uitbrander van mijn vrouw die mij kwam afzetten: “kunde gij ook nooit ergens op tijd zijn …”. Vijf minuten later waren alle H3O-ers echter aangekomen en werden, de carpool principes van H3O indachtig, de kinderstoelen in de wagen van Maarten in de koffer gezwierd en konden we vertrekken.
Tijdens de rit naar Neder-Over-Heembeek werd reeds druk gespeculeerd over de staat van het parcours, dat door de natte wintermaanden waarschijnlijk zeer zwaar laag. Ik verwees hierbij naar het Provenciaal Kampioenschap veldlopen, waar de helft van het parcours in een modderbad was herschapen. We vernamen ook dat Nathalie recent een zelfstandige architecten praktijk was opgestart en naarstig op zoek was naar klanten (Een beetje sluikreclame voor een sympathieke H3O’er kan volgens mij nooit kwaad). Er werd ook een Whatsapp berichtje gestuurd naar startloopster Hannelore: “risico op files op de ring omdat het autosalon traditiegetrouw hetzelfde weekend als de Relais Givrés doorgaat”. Ondertussen vroeg ik mij stillekes af of de H3O ploegen wel optimaal waren opgesteld. Was het wel verstandig om de oudste master (Jan D’hoedt) in de snelste ploeg op te nemen?
Terplaatse verzamelde Kjell de startnummers voor de 3 ploegen en waren we mooi op tijd voor de start. Omwille van de verkeersdrukte werd aangekondigd dat deze met 15 min werd uitgesteld tot 12u15. Gelukkig planden onze dames hun opwarming goed want om 13u10 ging het startschot af. Een indrukwekkend peleton van 202 dames stoof uit de startblokken (bij manier van spreken).
Lies, op korte afstand gevolgd door Hannelore, kwam als eerste H3O dame haar aflossingsstokje doorgeven. Dat Lies onze startloopster was, wisten ondertussen alle lezers van het Nieuwsblad Noordrand/Pajottenland via het artikel “Lies Vanobbergen startloopsters van één van de meer dan 200 teams in (Relais Givrés)”. Dankzij dit krantenartikel werd H3O trouwens mooi in het zonnetje gezet. Verrassend genoeg geen enkel modderspatje op de damesbenen: het droge weer en de wind van de voorbije week hadden er voor gezorgd dat het parcours was opgedroogd en vlot te belopen was. Nathalie, die voor de wedstrijd nog tervergeefs oproep had gedaan voor een H3O vervangster omwille van beperkte looptraining, liep de wedstrijd puur op talent uit.
Daarna wisselden de H3O stokjes van de H3O ploegen vlot van de 1st tot de 4de loper. Elke keer was het goed opletten om in de mensenmassa in de juiste aflossingszone en op tijd klaar te staan. Ondertussen deed ik mijn best om elke H3O loper en de enthousiaste H3O supporters op mijn smartphone vast te leggen en live door te sturen binnen de Relais Givres whatsapp groep. Het voorzichtige winterzonnetje was mij daarbij behulpzaam. Blijkbaar deed ik het niet zo slecht, want na de wedstrijd bekroonde Hannelore mij met de titel “de strafste fotograaf van H3O …’.
Uiteindelijke volgde de laatste loopronde, die we dus met het volledige team aflegden. Tijd om de clubleuze “wij maken van een individuele sport een ploegsport !” waar te maken: de H3O dames werden namelijk door hun enthousiaste teamgenoten voorgestuwd (en geduwd). Nathalie verbeterde haar rondetijd hierbij met meer dan 4 min !
Aan de finish stonden de H3O teamgenoten klaar om hun clubgenoten te feliciteren: met een 24ste, 66ste en 96ste plaats op een ruim deelnemersveld mocht onze prestatie best gezien worden. Bovendien waren de sterkste masters van H3O ploeg 2 en 3 (Patrick en Kjell) zo vriendelijk geweest om iets trager te lopen dan mij, zodat de samensteller van de H3O ploegen terug gerust kon gaan slapen 🙂
Klaar om de Relais Givrés in stijl af te ronden: een foto per team en een afsluitend blond of bruin biertje om na te kaarten over een geslaagde groepsinspanning. We waren het allemaal eens: eigenlijk kan (gezamelijk) afzien geen kwaad …

Jan D’hoedt

IMG-20200118-WA0004-1.jpg IMG-20200118-WA0001-0.jpg