H3O Clubkampioenschap

2020 is op zijn zachtst gezegd een ongewoon jaar. Hoe triatleten/duatleten de tijd tijdens de lockdown trachtten in te vullen, werd onmiddellijk duidelijk op Strava. Het aantal trainingsuren al lopend of op de fiets nam opvallend toe. We waren er met zijn allen van overtuigd dat het (sport)leven na die 3 maand wel weer zijn gewone gangetje ging gaan. Helaas… ondanks dat we opnieuw mochten trainen in groep, regende het wedstrijdannulaties met als gevolg een zo goed als lege sportkalender. Ook het Belgisch kampioenschap duatlon in Halle viel zo in het water.
Maar… H3O blijft niet bij de pakken zitten. Coach Gerd kwam met het lumineuze idee om een clubkampioenschap te organiseren. Coach Wim en ikzelf sprongen maar al te graag mee op die kar. De wedstrijdhonger bleek groot, gezien de inschrijvingen die vlotjes binnenliepen. Dit kon wel eens plezant worden.
Op 10 en 12 augustus gingen we van start met de zwemproef: 500m alles geven. Al snel werd duidelijk dat zo goed als iedereen totaal geen benul had van hoe die wedstrijd in te delen. Iedereen ging als een speer van start, om de laatste 400m af te werken op overlevingsmodus. Dit leverde wel grappige taferelen op. Enkel Stijn en Gerd wisten hun wedstrijd perfect in te delen en zorgden voor een uiterst spannende strijd. Gerd won uiteindelijk met 3 seconden verschil. Proficiat Gerd, je bent een jaar lang de zwemkampioen van H3O!
Naast het leren indelen van een zwemproef, zorgt lengtes tellen ook voor de nodige problemen. Arnaud bleef rustig doorzwemmen na 500m en was met geen stokken uit dat water te krijgen. Op het moment dat hij eindelijk doorhad dat de test er voor hem al lang opzat, was de ontgoocheling groot: hij had nog zijn eindsprint in de benen:).
Benoit, die eveneens veel te snel van start ging, blijkt zichzelf en de snelste zwemmer wel goed in te kunnen schatten. Slechts 1! seconde ernaast. Sterk!
Op naar zaterdag. Coach Wim was vrijdag al zo ijverig om het parcours zo goed mogelijk voor jullie aan te duiden. Verschillende atleten trokken die dag ook nog eens richting Tubize om het parcours te verkennen en de benen los te rijden. Gezien de wind toen, de regen en het verrassend golvend parcours, was echt losrijden niet evident. Vlug naar huis dan maar, net voor een nieuwe stortbui.
Tussendoor belde mij die vrijdag ook nog ene Franco op: ‘Hoezo, is er een clubkampioenschap morgen? Ah tof, ik doe mee!’. Ergens had hij iets gemist:).

Het weer bleek ons gunstig gezind de 15de. We stonden op in de zon en konden met een gerust gemoed aan de opbouw van de wisselzone beginnen. De eventuele onweersbuien die dag waren sowieso pas voorspeld in de late namiddag.
Alle vrijwilligers op tijd op post en klokslag 12u ging de eerste groep van start. Ook hier sprak coach Gerd opnieuw de wijze woorden uit: ‘Doseren, doseren, doseren’! Iets wat we gezamenlijk alweer niet deden:). Van wijze woorden gesproken… seingever Frédéric Goethals vond dat hij ook wel wat tips kon geven aan de voorbijrazende atleten: ‘Duwen, duwen, duwen!’ Tjah, ik heb veel bijgeleerd die dag. Nu nog die tips meenemen en ze omzetten in de praktijk:).

Na het eerste tijdslot was het duidelijk dat er rekening gehouden moest worden met coach Wim. Zeer goede fiets- en looptijd! Ook Jan D’hoedt verdient het nodige respect met zijn looptijd. En uiteraard al de rest, want iedereen ging tot het uiterste. Ikzelf vroeg me herhaaldelijk af wat ik eigenlijk aan het doen was, maar eens je de finish bereikt, overvalt je toch een gelukzalig gevoel: we hebben het toch maar weer mooi gedaan. En ook: oei, er is nog veel werk aan de winkel.
De groep in het tweede tijdslot bestond enkel uit mannen, maar wat voor mannen! Toppers als Wazo en Stijn mochten het tegen elkaar opnemen, maar al snel was duidelijk dat de nieuwe H3O-leden zich niet gingen laten doen. Sommigen kwamen verrassend sterk uit de hoek. Chapeau! Anderen hadden dan weer een tweetal maanden ‘rust’ genomen, en zagen eerder sterretjes dan de finishlijn. Ik noem geen namen:).
Na het tweede tijdslot was de toon gezet. Zat hier al de winnaar of konden toppers als Maurine, Sander en Matthias hen het vuur nog aan de schenen leggen? Ja dus, zo bleek.
Ondertussen begonnen de wolken zich meer en meer op te stapelen en was het bang afwachten of de wedstrijd nog voor de regen zou kunnen afgewerkt worden.
De wedstrijd van de derde groep werd tussendoor ook wel wat ontsierd door de derde politiecombi van de dag. Na 2 vriendelijke combi’s kregen we uiteindelijk toch te maken met wat minder milde politiemannen. De wisselzone diende onmiddellijk opgeruimd te worden. Gelukkig kon de wedstrijd gewoon doorgaan en hebben de atleten er zelf bitter weinig van gemerkt.
Bij het binnekomen van de wisselzone werd vastgesteld dat Maurine en Sander het de andere atleten nog moeilijk gingen maken. Na een schitterende fietstijd moesten ze nog starten met datgene waar ze in uitblinken: lopen. En die voorspelling bleek te kloppen: Maurine was sneller dan alle andere atleten en zette hierbij de mannen dus mooi op hun plaats. Kort daarna volgde Sander, die twee seconden sneller liep dan Wazo. Sander en Maurine mogen zich dus een jaar lang de clubkampioen en clubkampioene lopen noemen. Proficiat!
Verrassend: Arnaud kon zijn looptijd perfect inschatten. Slechts 1 seconde zat hij ernaast. Petje af!
Het fietsen dan. Ook hier waren Wazo en Sander aan elkaar gewaagd, maar deze keer trok Wazo aan het langste eind. Hij reed toch wel een minuut sneller dan Sander. Stijn en Wim volgden kort daarna en Hans sloot de top 5 af, een zotte prestatie als beginnend triatleet.
Wazo, een dikke proficiat, jij bent een jaar lang de fietskampioen van H30 met een verschroeiende tijd! Sander wist zichzelf ook goed in te schatten, want zat er maar 6 seconden naast. Sterk!
Bij de vrouwen werd het, zoals verwacht, iets minder spannend. Op Maurine stond geen maat. Ze wist als 6de te finishen en reed een dikke 5 minuten sneller dan de 2e dame, ikzelf in dit geval. Lies finishte op een dikke minuut van mij; de top 3 bij de dames is zo ook gekend. Alweer proficiat Maurine, naast loopkampioene ook een jaar lang de fietskampioene van H30 (en wss nog vele jaren).
Laten we nog even naar het algemeen klassement kijken (triatlon/duatlon):
Bij de mannelijke triatleten eindigt Wazo op het hoogste schavotje, gevolgd door Stijn en Hans. Proficiat aan alle drie en in het bijzonder aan winnaar Wazo!
Bij de vrouwelijke triatleten was de uitslag op voorhand al gekend. Ik had namelijk GEEN concurrentie, dus laten we hier verder ook geen aandacht aan besteden.
Bij de mannelijke duatleten ziet het podium er als volgt uit: 1. Sander 2. Wim 3. Matthias. Proficiat alle drie! Het wordt alvast moeilijk om de tijd van Sander de volgende jaren te kloppen.
De vrouwelijke winnares bij de duatleten werd geen verrassing. Proficiat Maurine voor je toptijd. Lies werd tweede. Even vermelden dat ook zij een zeer sterke looptijd neerzette. Het podium werd vervolledigd door Hilde.
Naast al deze topprestaties, wil ik toch graag iedereen van harte proficiat wensen! De topprestaties zijn mooi, maar het moest vooral een sfeervol event zijn. En dat was het! Iedereen ging er voluit voor, supporterde voor elkaar en bood hulp waar nodig. Het zit goed bij H30!
Dank aan de vrijwilligers, coach Gerd en coach Wim. Stijn, ook jij bedankt voor het meedenken! En bedankt Jan en Bjorn voor de mooie foto’s en filmpjes!

En tenslotte, dank aan alle atleten die er samen een super sportieve en leuke dag van gemaakt hebben. Ik vermoed tot volgend jaar?
Hanneke

117766373_10218031154356525_7642822478199660009_n-1.jpg 117551632_10218031658649132_167580410934698451_o-0.jpg