Meerdaalwoud Trail

Zondag 10 December. Weersvoorspelling : sneeuw, koude, gevolgd door regen en wind. Kortom, geen weer om een hond door te jagen.
De hond dan maar thuisgelaten en op weg naar Bierbeek voor de Meerdaalwoud Trail.
Nochtans tijdig vertrokken, maar aan de afrit van de snelweg sta ik al in de file door een vrachtwagen die zich vastgereden had in de sneeuw. Dan een stuk verder op de ring weer file door een ongeval. De omstandigheden op de baan zijn slechter dan ik verwachtte en daardoor verlies ik heel wat tijd. Ik had me ingeschreven voor de 16km trail, start is om 13 uur. Een tiental minuten voor de start geraak ik dan toch ter plaatse, snel nummer gaan afhalen, omkleden, rugzak gaan afgeven en een halve minuut voor de start sta ik klaar. Waarom moet dit altijd aan mij voorvallen?
Er doen nog drie H3O-leden mee aan deze wedstrijd, Wouter en Siegfried aan de 21km en Patrick gaat voor het grotere werk in de 28km. Zij zijn reeds vroeger vertrokken en waarschijnlijk al aan het einde van hun wedstrijd als wij vertrekken.
Bij de start lopen we nog in de sneeuw, maar de sneeuw is ondertussen overgegaan in regen zodat het nat is aan de voeten. Door mijn late aankomst zit ik nogal achteraan in het pak van de toch wel talrijk opgekomen lopers, en vooral veel loopsters.
Geen erg, ik ben toch zinnens om kalmaan te doen na een aantal weken van relatieve rust na mijn allereerste marathon in Gent.
De eerste kilometers lopen we door veldwegen in een besneeuwd landschap, richting Meerdaalwoud. Volgens mijn opzoekingen is het 1200 hectare grote Meerdaalwoud een overblijfsel van het oude Kolenwoud dat in de middeleeuwen het grootste deel van West-Europa bedekte.
Kan allemaal wel zijn, maar ik zie hier vooral sneeuw en heel veel modder. Mijn trailschoenen blijken andermaal een goede investering te zijn, want ik zie verschillende lopers struikelen of helemaal onderuitgaan. Het parcours is heuvelachtig en de natte omstandigheden maken het nog veel zwaarder. Soms zak ik tot boven mijn enkels weg in de modder en het is constant uitkijken om het juiste pad te vinden in de smeltende sneeuw, modder en gevallen bladeren. Kortom, gewoon genieten voor een echte trailrunner.
Halfweg wedstrijd klaart het weer wat uit en hoewel ik het aan het begin van de wedstrijd koud had, sta ik nu al goed in het zweet.
Na circa 10km komen we aan de bevoorrading. Ik neem mijn tijd om zoveel mogelijk te eten en te drinken, enerzijds om te rehydrateren en anderzijds om op deze manier zoveel als mogelijk van mijn inschrijvingsgeld te recupereren. Vooral de chocoladecake was een aanrader.
Dan weer op weg voor de laatste 6 kilometers. Lijkt niet veel meer, maar er volgen wel nog enkele stevige hellingen en de modder was ondertussen geen modder meer maar gewoon pap.
Stilaan lopen we terug het Meerdaalwoud uit, terug door de velden waar ik in de laatste kilometers nog een stortvlaag met veel wind over mij krijg. De weergoden vinden blijkbaar weer dat ik niet snel genoeg gelopen heb. We lopen langs een kasseibaan waar het water sneller naar beneden stroomt dan wij kunnen lopen. Voordeel was dat daarmee de modder van mijn schoenen gespoeld was.
Dan nog één helling richting finish. Ik loop nog vlot naar boven en ik kom binnen in een tijd van 1u 42m. Mijn Polar geeft een gemiddelde snelheid van 9.7 km/u aan, gezien de omstandigheden ben ik daarmee wel tevreden.
Aan de finish nog eens goed geprofiteerd van de bevoorrading en kom ik ook Patrick, Wouter en Siegfried tegen die ondertussen al de modder van tussen hun tenen gespoeld hebben en klaar stonden om huiswaarts te keren.
Dan zelf ook maar terug richting Halle, de omstandigheden op de baan zijn nu al veel beter.
Besluit : Zeer leuke wedstrijd, zelfs bij dit slechte weer, goed georganiseerd en de chocoladecake was heel lekker.
Op naar de volgende wedstrijd!

Gert

25351996_10155145797837157_4092810816648610065_o